Korsika

korsikaKorsika – Skönhetens ö – Den vackraste av alla i Medelhavet.

Korsika är en förtrollande uppenbarelse, som reser sig ur havet, doftande av tusen örter och med hänförande naturscenerier. Ömsom stilla lantlig idyll och ömsom andlöst dramatisk med gigantiska klippformationer som stupar brant ner i havet samtidigt som de strävar lika högt upp mot himlen. Därnere vilar ljuvliga sandstränder, inramade av klippor och smaragdgrönt vatten och tar man sig inåt landet, finner man mäktiga skogar, täta snår och ödsliga högplatåer. Ena dagen kan man njuta av baden och den lena vita sanden, nästa dag kan man vandra i bergsmassiv på över 2000 m höjd, där det t.o.m. finns evig snö. Henri Matisse blev vid sitt första besök så fascinerad av öns skönhet att han sedermera återvände med sina målardukar för att föreviga sitt intryck av att ”här skimrar allt, allt är färg; allt badar i ljus”. Korsika har sin egen karaktär, med många namn och myter.

Maten på Korsika kan beskrivas som rustik. En blandning av det bästa från Frankrike och Italien. Vildsvin, kastanjer, charkuterier, och starka ostar är vanliga ingredienser i matlagningen.

Drycker är ett kapitel för sig. Redan för 6000 år sedan växte vilda vinrankor på ”Île de Beauté” skönhetens ö. I dag finns det flera utmärkta vinproducenter på ön. De kända AOC producenterna Domain de Torraccia och Domain de Gentile, vingårdar med ekologisk odling, använder de inhemska druvorna Niellucciu och Sciaccarellu, den sistnämnda finns mig veterligen bara på Korsika. Pietra, öl gjord på kastanj, aperitifer och likörer med dofter och aromer från den vilda maquisen kan bara varmt rekommenderas.  På Korsika producerar man till och med sin egen whisky, P&M, sedan några år tillbaka. En whisky som dessutom fått väldigt fina betyg.

Vill du veta mer om Korsika finns många böcker att rekommendera. Vår favorit som gett oss mycket inspiration är Möten i Medelhavet av Siv & Key L Nilson.

Under 2013 har det kommit ut två reseskildringa, Korsika en reseberättelse av Johan Tell, samt Skönhet och passion; En kärleksförklaring till Korsika av Anette Zetterquist

Langleytravel anordnar utomordentligt bra resor till Korsika om du inte vill ta dig dit på egen hand.